5  7
4  2
3  3
2  
1  
gaidarakos_small_gif.gif
Author: Kostas Konstantinou Rate this Case Study:
please log in to rate
Contact: Street Panthers
Views:9942 Posted:December 2008
User rating: Last update:November 2011
Languages:EN | CZ | DE | ES | FR | HU | IT | PL | RO | SR

Home > Case Studies > Search > Case Study Search > Search Results >

Panterele Străzii în acţiune - Salonic, Grecia Thermi/Grecia

Panterele Străzii sunt un grup de persoane care cutreieră străzile celor mai mari oraşe greceşti şi lipesc pe parbrizurile maşinilor parcate ilegal, necorespunzător abţibilduri (etichete) portocalii care înfăţişează un măgar în maşină, iar deasupra mesajul: „Parchez oriunde vreau”. Ei s-au inspirat din Ni se termină spaţiile de parcare şi zonele pietonale” (cu trimitere la articolul intitulat „Running Out of Space to Park and Places to Walk” apărut în data de 9 noiembrie 2007 în New York Times şi în care este descris apariţia grupării - trans.)

Context & Obiective


Drepturile şi interesele pietonilor sunt în mare măsură neglijate în Grecia. „Mergeţi pe trotuar sau încercaţi să traversaţi oricare dintre străzi şi instantaneu vă veţi simţi ca prada la o vânătoare de safari” - a declarat Asociaţia Elenă pentru Sprijinirea Victimelor Accidentelor Rutiere. „Este singurul loc în Europa unde regula de aur al traficului - pietonii au prioritate necondiţionată - este desconsiderat în mod neruşinat”. În oraşele elene, mari şi mici deopotrivă, roiuri de scuterişti (mopedişti) se întrec pe trotuarele aglomerate. Mai mult, pietonii trebuie să ocolească şi să navigheze printre grămezi de moloz, pavaje sparte, distruse şi mormane de gunoaie. Cel mai mare impediment reprezintă însă mulţimea de maşini care zi de zi se furişează între copacii de pe trotuare, sau în alte zone destinate pietonilor.

În contrast cu tendinţele observate în ţările occidentale, în Grecia numărul proprietarilor de maşini este mai mare în oraşe decât în zonele rurale. Cu o estimare de 2 milioane de maşini Atena este oraşul cu cel mai mare număr de vehicule pe cap de locuitor din Uniunea Europeană: 450 maşini per 1000 de locuitori. Panterele Străzii este un grup grecesc care a decis să deştepte şoferii prin lipirea abţibildurilor ingenioase pe parbrize. Etichetele reprezintă un măgar în maşină, iar deasupra mesajul: „Parchez oriunde vreau”. Scopul acţiunii este să reamintească şoferilor că trotuarul este al pietonilor şi că mai bine să se plimbe, decât să conducă.

ImplementarePanterele Străzii şi-au început activitatea la sfârşitul anului 2006 în Salonic, dar iniţiativa şi acţiunile lor s-a răspândit foarte rapid în toată Grecia. Explicaţia

fenomenului „Parchez unde vreau şi nu-mi pasă de nimeni” este foarte simplă: măgarul este un sticker de reamintire pentru şoferii nesimţiţi să-i respecte pe cei care comit infracţiunea impardonabilă de a merge pe jos. Ignoranţii nu văd trecerile de pietoni.
Lipsesc din creierul lor genele „pieton”, „trecere pietonală” şi „mersul pe jos”. Se opresc şi-şi parchează maşinile ca şi cum pietonii ar fi transparenţi. După ce abţibildul este lipit, se conformează!
De la înfiinţare Panterele Străzii au creat şi tipărit o serie de stickere creative şi au fost lipite mai mult de 250.000 de bucăţi.
Alte tipuri de abţibilduri transmit mesajul: „Nu parcaţi într-un loc rezervat persoanelor cu handicap pentru CONFORTUL dumneavoastră. Încercaţi să vă puneţi în locul lor să vedeţi ce DIFICULTĂŢI înseamnă”.
Mai multe informaţii despre Panterele Străzii pe website-ul lor: www.streetpanthers.gr

Concluzii


Numai în ultimul an cel mai inovativ grup de activişti s-a dovedit a fi Panterele Străzii, o bandă de circa treizeci şi câţiva persoane, care sub acoperirea nopţii cutreieră străzile din Atena şi Salonic, cele mai mari două oraşe ale Greciei şi lipesc pe maşinile obraznicilor violatori de parcare abţibilduri portocalii Day-Go (circulă ziua) care reprezintă un măgar în maşină, iar deasupra mesajul: „Parchez oriunde vreau”. Momentan din ce în ce mai multe oraşe greceşti se alătură iniţiaivei, iar ca rezultat, după ce „îi pălmuiesc” cu câte-un abţibild, scade numărul şoferilor care parchează neregulamentar.

Autor

Kostas KONSTANTINOU

Contact


Kostas KONSTANTINOU

Related Case Studies    This Case Study is part of the European urban mobility and transport best practice collection from Eltis - www.eltis.org.