5  7
4  2
3  3
2  
1  
gaidarakos_small_gif.gif
Author: Kostas Konstantinou Rate this Case Study:
please log in to rate
Contact: Street Panthers
Views:9944 Posted:December 2008
User rating: Last update:November 2011
Languages:EN | CZ | DE | ES | FR | HU | IT | PL | RO | SR

Home > Case Studies > Search > Case Study Search > Search Results >

Utcai párducok akcióban - Thessaloniki, Görögország

Az Utcai P√°rducok egy a főbb g√∂r√∂g v√°rosok utc√°in porty√°z√≥ csoport. A szab√°lytalanul parkol√≥k aut√≥ira narancss√°rga matric√°kat ragasztanak, amelyek egy aut√≥ban √ľlő szamarat √°br√°zolnak, f√∂l√∂tte ‚ÄěOtt parkolok, ahol akarok‚ÄĚ felirattal. A csoport √∂szt√∂nzője: ‚ÄěKifogyunk a parkol√≥helyekből √©s a gyalogosok sz√°m√°ra fenntartott ter√ľletből‚ÄĚ (utal√°s a New York Times-ban 2007. november 9-√©n megjelent ‚ÄěRunning Out of Space to Park and Places to Walk‚ÄĚ c√≠mű √ļjs√°gcikkre, amely a csoportosul√°s kialakul√°s√°r√≥l sz√≥l - a ford.).

Előzm√©nyek √©s c√©lkitűz√©sek


G√∂r√∂gorsz√°gban a gyalogosok jogait √©s √©rdekeit sz√©les k√∂rben figyelmen k√≠v√ľl hagyj√°k. ‚ÄěL√©pjen csak fel a j√°rd√°ra vagy pr√≥b√°ljon meg √°tmenni itt b√°rmelyik utc√°n, √©s val√≥sz√≠nűleg r√∂gt√∂n √ļgy fogja mag√°t √©rezni, mintha egy szafari-vad√°szat pr√©d√°ja lenne‚ÄĚ - nyilatkozta a K√∂zleked√©si Balesetek √Āldozatainak T√°mogat√°s√°√©rt Hell√©n Egyes√ľlete. - ‚ÄěEz az egyetlen hely Eur√≥p√°ban, ahol a k√∂zleked√©si aranyszab√°lyt, vagyis hogy a gyalogosnak felt√©tel n√©lk√ľl mindig elsőbbs√©ge van, ennyire szemtelen√ľl √°th√°gj√°k‚ÄĚ.
A g√∂r√∂g v√°rosokban, kis- √©s nagyv√°rosokban egyar√°nt, robog√≥sok t√∂mege sz√°guldozik a forgalmas j√°rd√°kon. A gyalogoknak tov√°bb√° √°t kell vergődni√ľk √©p√≠t√©si t√∂rmel√©ken, felt√∂rt aszfalton √©s szem√©tkupacokon is. A legnagyobb akad√°ly azonban a j√°rművek sokas√°ga, amelyek nap mint nap befurakodnak a v√°ros f√°kkal szeg√©lyezett j√°rd√°ira vagy m√°s gyalogutakra.

A m√°s nyugat-eur√≥pai orsz√°gokban megmutatkoz√≥ tendenci√°val szemben a g√∂r√∂g v√°rosokban t√∂bb az aut√≥tulajdonosok sz√°ma, mint a vid√©ki ter√ľleteken. Ath√©n v√°ros√°ban k√∂r√ľlbel√ľl k√©t milli√≥ra becs√ľlik a j√°rművek sz√°m√°t, √≠gy Ath√©nban k√∂r√ľlbel√ľl 450 j√°rmű jut 1000 lakosra. Ezzel Ath√©nban a legnagyobb az egy főre jut√≥ j√°rművek sz√°ma az Eur√≥pai Uni√≥ban. Az Utcai P√°rducok g√∂r√∂g csoport elhat√°rozta, hogy √©szhez t√©r√≠ti az aut√≥sokat azzal, hogy egy √∂tletes matric√°t nyom az aut√≥ikra. A matric√°k egy aut√≥ban √ľlő szamarat √°br√°zolnak, f√∂l√∂tte ‚ÄěOtt parkolok, ahol akarok‚ÄĚ felirat d√≠szeleg. Az akci√≥ c√©lja, hogy eml√©keztesse az aut√≥sokat arra, hogy a j√°rda a gyalogosok√©, √©s hogy ink√°bb s√©t√°ljanak, mint hogy aut√≥ba √ľljenek.

Végrehajtás


Az Utcai P√°rducok 2006-ban Thessalonikiben kezdt√©k el munk√°jukat, de kezdem√©nyez√©s√ľk hamar elterjedt eg√©sz G√∂r√∂gorsz√°gban. Az ‚Äěott parkolok ahol akarok √©s nem √©rdekel senki‚ÄĚ jelens√©g magyar√°zata meglehetősen egyszerű.

A szam√°r √∂ntapad√≥ eml√©keztető-c√©dula a tapintatlan aut√≥sok sz√°m√°ra, hogy tarts√°k tiszteletben azokat, akik elk√∂vetik a gyalogl√°s megbocs√°thatatlan bűn√©t. A figyelmetlen √©s √©rdektelen aut√≥sok nem veszik √©szre a gyalog√°tkelőhelyeket. A ‚Äěgyalogos‚ÄĚ, ‚Äěgyalog√°tkelőhely‚ÄĚ √©s ‚Äěgyalogl√°s‚ÄĚ g√©nek hi√°nyoznak belől√ľk. √ögy √°llnak meg √©s parkolnak aut√≥ikkal, mint ha a gyalogosok √°tl√°tsz√≥k lenn√©nek. Persze miut√°n megl√°tj√°k a matric√°t, mindj√°rt alkalmazkodnak.
Az Utcai P√°rducok megalakul√°suk √≥ta egy sor hasonl√≥ kreat√≠v matric√°t gy√°rtottak, √©s t√∂bb mint 250.000-et felragasztgattak belől√ľk. Egy m√°sik fajta matrica p√©ld√°ul a k√∂vetkező √ľzenetet k√∂zvet√≠ti: ‚ÄěNe parkoljon mozg√°skorl√°tozottaknak fenntartott helyre a saj√°t K√ČNYELM√Č√ČRT‚ÄĚ. Pr√≥b√°lja belek√©pzelni mag√°t a hely√ľkbe, hogy l√°ssa mit jelent a NEH√ČZS√ČG‚ÄĚ.
További információ az Utcai Párducokról a weboldalukon olvasható: www.streetpanthers.gr

Eredmények


Az elm√ļlt √©vben a leginnovat√≠vabb aktivista csoport az Utcai P√°rducok volt - egy harmincasokb√≥l verbuv√°l√≥dott banda, akik az √©j leple alatt Ath√©n √©s Thessaloniki, a k√©t legnagyobb g√∂r√∂g v√°ros utc√°in porty√°znak, √©s minden botr√°nyos szab√°lytalan parkol√≥ aut√≥j√°ra Day-Go narancs matric√°t nyomnak, amely egy aut√≥ban √ľlő szamarat √°br√°zol, ‚ÄěOtt parkolok, ahol akarok‚ÄĚ felirattal. Jelenleg is egyre t√∂bb g√∂r√∂g v√°ros csatlakozik ehhez a kezdem√©nyez√©shez, amelynek eredm√©nyek√©ppen egyre cs√∂kken a szab√°lytalanul parkol√≥ aut√≥sok hada.

Szerző


Kostas Konstantinou

Kapcsolat


Kostas Konstantinou

Related Case Studies    This Case Study is part of the European urban mobility and transport best practice collection from Eltis - www.eltis.org.