5  
4  1
3  
2  
1  
RegioTram.jpg
Author: Christina Heidrich Rate this Case Study:
please log in to rate
Contact: Christina Heidrich
Views:3846 Posted:April 2007
User rating: Last update:October 2011
Languages:EN | CZ | DE | HU | PL | RO

Home > Case Studies > Search > Case Study Search > Search Results >

A kasseli RegioTram regionális vonat - Németország

Kevesebb mint 10 kilomĂ©ternyi Ăşj sĂ­npályára van szĂĽksĂ©g ahhoz, hogy NĂ©metországban lĂ©trejöhessen egy 122 km hosszĂş, teljesen Ăşj forgalmi rendszer. A RegioTram járművek a DB (nĂ©met szövetsĂ©gi vasĂşti társaság) tĂ©rsĂ©gi vasĂşti sĂ­nhálĂłzatán Ă©s Kassel villamossĂ­nein is közlekedhetnek.

ElőzmĂ©nyek Ă©s cĂ©lkitűzĂ©sek


A RegioTram összeköti a korábban elkĂĽlönĂĽlő vasĂşti Ă©s villamoshálĂłzatot, Ă©s Ăşj helyi tömegközlekedĂ©si rendszert hoz lĂ©tre Hessen szövetsĂ©gi tartomány Ă©szaki rĂ©szĂ©n. Mostanáig a kasseli központi vasĂştállomás kötötte össze a rĂ©giĂł vasĂştvonalait, Ă­gy a városba tartĂł utasoknak át kellett szállniuk buszra vagy villamosra. A RegioTram megĂ©pĂ­tĂ©sĂ©vel az utasok átszállás nĂ©lkĂĽl, közvetlenĂĽl feljuthatnak vidĂ©kről a belvárosba.

Megvalósítás


A RegioTram hálĂłzaton 28 Ăşj, modern technolĂłgiájĂş Ă©s egyedi formatervezĂ©sű jármű ĂĽzemel. Az NVV szemĂ©lyszállĂ­tási egyesĂĽlet bĂ­zta meg az ĂĽzemeltető Ă©s jelenlegi tulajdonos Regionalbahn Kasselt (RBK), hogy rendeljen Ăşj járműveket. A vonatok karbantartásáért az RBK felel.

Otthon két rendszerben

A járműveket a salzgitteri Alstom LHB gyártotta. A vonatoknak, amelyek 36,7 m hosszĂşak Ă©s 2,65 m szĂ©lesek, meg kell felelniĂĽk bizonyos követelmĂ©nyeknek, hogy illeszkedjenek a vasĂşti Ă©s villamos szabványokhoz. A szabványok kĂĽlönböznek az infrastruktĂşra, az energiaellátás Ă©s a biztonsági felszerelĂ©s tekintetĂ©ben. A villamosok a felsővezetĂ©keken keresztĂĽl 600 V egyenáramot kapnak, mĂ­g a vasĂşti hálĂłzaton 15 V váltóáramot használnak. Az egyenáram/váltóáram kettős konverziĂłs rendszeren kĂ­vĂĽl a vasĂşti hálĂłzatnak olyan rĂ©szei is vannak, amelyek nincsenek áram alatt. A megbĂ­zhatĂł, univerzális RegioTram mindegyik követelmĂ©nynek megfelel, Ă©s vasĂşti Ă©s villamoshálĂłzaton is biztonságosan ĂĽzemel.

KĂ©t járműalternatĂ­va

A RegioTram hálĂłzaton kĂ©t kĂĽlönböző járműmodell közlekedik: 18 elektromos-hibrid Ă©s 10 dĂ­zel-hibrid vonat. MindkĂ©t modellnek azonos a meghajtási technolĂłgiája. A dĂ­zel-hibrid vonatokat azokon a vasĂşti szakaszokon használják, ahol nincs elektromos áram; ezek a vonatok a fedĂ©lzeti dĂ­zelmotorral generálnak áramot a meghajtáshoz. Az elektromos-hibrid járműveket a felsővezetĂ©kekben lĂ©vő 15 kV váltóáram vagy 600 V egyenáram hajtja meg.

Könnyű vázszerkezetĂĽknek Ă©s a fĂ©kenergia visszatáplálásának köszönhetően a RegioTram járművek energiafogyasztása alacsony.

Csendes és gyors meghajtás

A háromrĂ©szes vonat zajkibocsátása folyamatos Ă©s alacsony. A RegioTram vonat 100 km/h-s sebessĂ©ggel is kĂ©pes közlekedni, gyorsĂ­tási Ă©s lassĂ­tási mechanizmusának köszönhetően pedig meghatározott időn belĂĽl többször meg tud állni, mint a hagyományos vonatok. A szemĂ©lyszállĂ­tási kapacitás növelĂ©se Ă©rdekĂ©ben akár három szerelvĂ©ny is összekapcsolhatĂł.

Befektetések

Bár a RegioTram meglehetősen ambĂ­ciĂłzus projekt, 180 milliĂł eurĂłs összköltsĂ©gvetĂ©se mĂ©g kezelhető mĂ©rtĂ©kű. A költsĂ©geket kĂĽlönböző partnerek finanszĂ­rozzák (főleg a szövetsĂ©gi kormány Ă©s Hessen tartománya). 90-95 milliĂłt fektettek be az infrastruktĂşrába, azaz az állomások, jelzőtáblák Ă©s Ăştszakaszok megĂ©pĂ­tĂ©sĂ©be vagy átalakĂ­tásába Ă©s modernizálásába. A befektetĂ©sek másik rĂ©sze a 28 RegioTram járműt fedezte.

További információ a www.nvv.de/RT/1.html oldalon olvasható.

Downloads

prospect.pdf (2144 kByte)
Regio_CITADIS.pdf (117 kByte)
RCKassel_D_01_05.pdf (410 kByte)

Related Case StudiesThis Case Study is part of the European urban mobility and transport best practice collection from Eltis - www.eltis.org.