5  
4  1
3  
2  
1  
Case_study_Bild.jpg
Author: Anna Thormann Rate this Case Study:
please log in to rate
Contact: Anna Thormann
Views:5128 Posted:March 2007
User rating: Last update:July 2011
Languages:EN | CZ | HU | PL | RO

Home > Case Studies > Search > Case Study Search > Search Results >

Egy√ľttműk√∂d√©s egy √∂nkorm√°nyzat √©s egy mag√°n car sharing klub k√∂z√∂tt elősz√∂r D√°ni√°ban

A projekt egy √°llami int√©zm√©ny (Koege √∂nkorm√°nyzata) √©s egy olyan mag√°nv√°llalkoz√°sk√©nt műk√∂dő aut√≥klub egy√ľttműk√∂d√©se r√©v√©n j√∂tt l√©tre, amely k√∂z√∂s haszn√°latra k√∂lcs√∂n√∂z szem√©lyaut√≥kat (car sharing). A ‚ÄěDet Groenne Hus‚ÄĚ energia√ľgyi √©s k√∂rnyezetv√©delmi hivatal 2006 √©s 2007 nyara k√∂z√∂tt k√ľl√∂nb√∂ző l√©p√©seket tesz annak √©rdek√©ben, hogy a v√°rosban n√©pszerűs√≠tse a car sharing √∂tlet√©t.

Előzm√©nyek √©s c√©lkitűz√©sek

D√°ni√°ban a car sharing, vagy ‚Äěaut√≥megoszt√≥‚ÄĚ klubok √°ltal√°ban nonprofit mag√°nv√°llalkoz√°sok, √≠gy az aut√≥kat főleg est√©nk√©nt √©s h√©tv√©g√©n k√∂lcs√∂nzik. A k√∂z√∂s aut√≥haszn√°lat n√©pszerű szerte az orsz√°gban. A projekt c√©ljai:
  • az aut√≥k k√∂z√∂s haszn√°lata hat√©kony m√≥don, a mag√°n √©s √ľzleti √ľgyfelek egy√ľttműk√∂d√©se r√©v√©n;
  • a car sharing n√©pszerűs√≠t√©se mint a fenntarthat√≥ v√°rosi k√∂zleked√©s egyik m√≥dja.
A tev√©kenys√©gek c√©lja, hogy sz√©les√≠tse az aut√≥megoszt√≥ szolg√°ltat√°st ig√©nybe vevő √ľgyfelek k√∂r√©t, hogy elt√ľntesse a mag√°n √©s √ľzleti √ľgyfelek k√∂z√∂tti kultur√°lis hat√°rvonalat, valamint hogy arra √∂szt√∂n√∂zze a politikusokat, hogy a k√∂zleked√©st hozz√°adj√°k a fenntarthat√≥ fejlőd√©st t√°mogat√≥ Agenda 21 akci√≥program tev√©kenys√©gi k√∂r√©hez.

Megvalósítás

A folyamat a k√∂vetkező: 1.) A car sharing √∂tlet√©nek megismertet√©se az √ľgyfelekkel. 2.) A szolg√°ltat√°s megval√≥s√≠t√°sa az √ľzleti √ľgyfelek sz√°m√°ra, azaz parkol√°si lehetős√©gek, kulcsok √©s klubtags√°g biztos√≠t√°sa. 3.) A rendszer bevezet√©se, t√°j√©koztat√≥ előad√°sok tart√°sa √©s sz√ľks√©g eset√©n azonnali seg√≠ts√©gny√ļjt√°s. 4.) R√∂vid felm√©r√©s interj√ļ seg√≠ts√©g√©vel, hogy azonos√≠ts√°k a mag√°n √©s √ľzleti √ľgyfelek k√∂z√∂tti akad√°lyokat √©s lehetős√©geket. 5.) K√∂zvetlen marketing kamp√°ny. Int√©zked√©sek:
  • kvalitat√≠v interj√ļ a marketingstrat√©gia meghat√°roz√°s√°ra;
  • a szolg√°ltat√°s bevezet√©se kezdetben k√©t aut√≥val;
  • k√∂zvetlen marketing intraneten, inform√°ci√≥s sz√≥r√≥lapokon √©s sajt√≥tev√©kenys√©gen kereszt√ľl annak √©rdek√©ben, hogy a car sharing mint alternat√≠va beker√ľlj√∂n a k√∂ztudatba.

A projektet, amely a mag√°n √©s √ľzleti √ľgyfelek egy√ľttműk√∂d√©s√©t t√°mogatja, Koege v√°rosban val√≥s√≠tj√°k meg. A projekt az EU √°ltal finansz√≠rozott COMPETENCE tr√©ning program keret√©ben j√∂tt l√©tre.

√Ėsszegz√©s


Eredmények
Az interj√ļk r√°vil√°g√≠tottak arra, hogy az emberek
  • ink√°bb k√∂zlekednek saj√°t aut√≥ikkal, mint k√∂z√∂s b√©raut√≥kkal;
  • bizonytalanok a foglal√°ssal √©s parkol√°ssal kapcsolatban;
  • elveszettnek √©rzik azt az időt, amit a foglal√°ssal, a parkol√°ssal √©s azzal t√∂ltenek, hogy eljussanak a b√©relt aut√≥hoz.

A projekt alap√∂tlete j√≥, de a gyakorlatban sz√ľks√©g van politikai √©s k√∂zigazgat√°si kezdem√©nyez√©sekre, valamint meggyőző √©rvel√©sre √©s t√°rsadalmi elfogad√°sra. Egy marketing kamp√°nynak kell seg√≠tenie az √ļj szolg√°ltat√°ssal kapcsolatos t√°j√©koztat√°sban √©s √©rvel√©sben.

Tanuls√°gok
Az emberek k√ľl√∂nb√∂zők√©ppen √≠t√©lik meg a car sharing haszn√°lat√°t, ha a munkaidőről, illetve ha a szabadidőről van sz√≥. Ha a munk√°ltat√≥ azt szeretn√©, hogy alkalmazottai fenntarthat√≥ m√≥don k√∂zlekedjenek, a rendszernek semmilyen m√≥don nem szabad terhet jelentenie az alkalmazottak sz√°m√°ra, akiknek emellett sz√ľks√©g√ľk van a munkaad√≥ hozz√°j√°rul√°s√°ra is.Related Case StudiesThis Case Study is part of the European urban mobility and transport best practice collection from Eltis - www.eltis.org.